PC GOJAČE

Priložnosti – razvoj – prihodnjost

V čem postreči sladoled? [Da bo popolnoma vsak gost zadovoljen]

Če se tudi vi pripravljate na sezono sladoleda se prav gotovo sprašujete kako postreči sladoled. Standardna ponudba sladoledarn navadno zajema kornete in sladoledne posodice, tem pa se v gostinskih lokalih pridužijo tudi steklene ali keramične posodice. V tem prispevku se bomo poskušali dotakniti vseh vrst posodic oziroma sladoledne embalaže v katerih lahko postrežete sladoled ali napitke in slaščice izdelane s sladoledom.

Seveda je potrebno pri oblikovanju cene porcije ali kepice sladoleda računati tudi na embalažo, če je le ta nepovratna. Med slednjo največkrat štejemo lončke za sladoled, ki so največkrat izdelani iz papirja ali plastike, ne smemo pa pozabiti na kornete.

Hkrati je seveda zelo važno kakšen tip sladoleda strežete. Če ste sladoledarna, ki večinoma prodaja sladoled na kepice, boste gotovo imeli drugačen tip embalaže kot kavarna, ki nudi poleg sladoleda še ledeno kavo, granito in sladoled za domov.

Po prebranem boste morda videli, da lahko izboljšate oziroma prenovite svojo ponudbo, predstavili pa bomo tudi nekaj povezav, kjer lahko izdelke tudi kupite.

Korneti za sladoled so lahko tudi drugačni kot klasični ali pa sladki

Vsekakor se vam splača pred novo sezono pregledati kakšne kornete ponuja vaša bližnja konkurenca. Oglejte si jih, preizkusite in poskusite definirati, kako bi se lahko tudi v vaši sladoledarni nov tip kornetov obnesel. Navadno sladoledarne ponujajo navaden, zastonj kornet in sladki kornet, ki ga posebej zaračunajo stranki.

Dandanes je ponudba kornetov že tako raznolika, da je le vprašanje cene, katerega boste ponudili trgu. Ta pa ne izbira, ampak išče pravo ponudbo in je zanjo pripravljen celo plačati.

Če torej menite, da bi npr. kornet brez glutena ali nevsakdanji kornet (npr. črni kornet ali kornet, ki ima vrh oblečen v čokolado in pisane mrvice), lahko povečal prodajo v sladoledarni poskusite.

Ne kupujte velike zaloge. Kupite 1 škatlo, zadevo predstavite in videli boste ali bo kornete trg sprejel. Tako se lahko izognete morebitnim stroškom s pretečenim rokom kornetov, če se gostom ne bi zdeli zanimivi.

Tulci za sladoledne kornete.

Tulci za sladoledne kornete so vedno bolj priljubljeni. Olajšajo postrežbo sladoleda in nudijo prodajo brez kontakta.

Papirnati tulci za kornete

Tukaj je prav, da omenimo tudi papirnate tulce za kornete. Glede na to, da sladoledarji največkrat postrežejo kornet tako, da ga ovijejo v servetko.

Obstaja možnost tudi, da si za svoje kornete omislite posebne tulce. Takšen način postrežbo sladoleda malenkost pohitri, saj si lahko kornete vnaprej pripravite in jih strežete hitreje.

Seveda pa je pri tulcu zelo pomembno, da se le-ta dovolj dobro prilega kornetu, zato svetujemo, da tulce nabavite pri dobavitelju

Papirnate, plastične in biorazgradljive posodice za sladoled

Druga najpogostejša embalaža za sladoled je zagotovo embalaža za sladoled v obliki posodice, ki jo gost po uporabi odvrže v smeti. Seveda obstaja več različnih tipov posodic, nekatere so papirnate, druge plastične in tretje izdelane iz recikliranih materialov ali pa biorazgradljive.

Presodite sami, kateri tip bi v vaši sladoledarni najbolje prišel do izraza.

Največkrat se uporabljajo papirnate posodice, saj so, kot že ime samo pove, izdelane iz papirja. Premazane pa so s posebnim slojem, ki ne prepušča tekočine in so zato idealne za postrežbo sladoleda. Četudi se ta stopi, boste še vedno varni pred stopljeno maso v papirnatem lončku.

100% tesnenje pa nudijo plastični kozarčki, kateri pa so vedno manj priljubljeni zaradi materiala iz katerega so izdelani.

Na trg prihajajo novi izdelki, nekateri so izdelani iz recikliranih materialov, drugi pa so biorazgradljivi. Vsekakor gre za embalažo, ki je malenkost dražja, veliko pa pove o tem, koliko je lastnik ali manager sladoledarne pripravljen narediti za okolje.

Sladoledne posodice so največkrat izdelane iz papirja s posebnim premazom.

Sladoledne posodice so največkrat izdelane iz papirja s posebnim premazom, ki preprečuje kapljanje.

Pri tem ne pozabite, da nekateri dobavitelji nudijo možnost personalizacije. To pomeni, da lahko embalažo za sladoled opremite z vašim sloganom ali logotipom in barvo ozadja po želji. Seveda je potrebno ob takem nakupu računati na večjo količino, vendar je cenovno takšen “bulk” nakup veliko cenejši od tedenske nabave.

Stekleni kozarčki in skledice za sladoled

Pri stekleni embalaži za sladoled imate na voljo več različnih tipov kozarcev. Največkrat prednjačijo kozarci za ledeno kavo, ki so navadno višji in ožji od skledic za sladoled, izdelanih iz stekla. Podobni so večjim kozarcem, ki se v gostinstvu največkrat uporabljajo za postrežbo long drinkov oziroma koktejlov.

Seveda pa ne moremo mimo posebnih skledic za sladoled, ki so primerni za postrežbo samega sladoleda. Dandanes lahko v specializiranih trgovinah za gostince ali slaščičarje lahko najdete prave umetniške skledice, ki so prave umetnine. In zamrznjen desert postrežen v njih bi lahko opisali kot “instadesert”!

Steklo je čudovit material za postrežbo sladoleda, še posebej v gostinskih lokalih, ki so opremljeni s sedišči. Pralna embalaža nam lahko nudi cenejši strošek postrežbe sladoleda, obenem pa omogoča gostu, da lažje vidi vse podrobnosti sladoleda.

Sladoled

Sladoled z okusom vanilije v stekleni posodici.

Vanilijev sladoled je odličen primerek, kjer lahko pozorno oko vidi, ali je bil pri izdelavi uporabljen strok vanilije ali ne. Črne male pikice strokove sredice bodo bile na steklu veliko bolj vidne in prišle do izraza. Prav tako pa steklo deluje veliko bolj cenjena embalaža, katera ohranja sladoled hladen več časa kot pa npr. papirnata skodelica.

Keramična embalaža za sladoled

Keramična sladoledna embalaža se največkrat uporablja za postrežbo posebnih sladoledov. Odvisno od dobavitelja, vendar vam nekateri lahko nudijo resnično prelepe keramične skledice za sladoled.

Dobra stran keramične posode za sladoled je njihova unikatnost, med slabosti pa lahko zagtovo štejemo ceno in lomljivost. Velikokrat sta hitenje in sila kriva za razbit inventar v gostinskem lokalu.

Prav tako pa je pred uporabo keramične ali steklene embalaže za sladoled pretehtati ali je to dobra ideja. Upoštevajte in zavarujte se za primer poškodb ali ureznin, ki bi se lahko pojavile.

Seveda pa se pri dobavitelju pozanimajte, če bodo keramične sladoledne skodelice imeli v ponudbi še nekaj naslednjih let. Podobno kot pri kornetih vam tudi tu svetujemo, da za začetek kupite nekaj različnih kompletov keramičnih posodic in šele, ko jih trg oziroma vaši gostje vzljubijo, izberite tiste, ki bodo predstavljale vašo zaključeno ponudbo.

Navadno so keramične skodelice malce večje, tako da so odlična ideja za npr. sadne kupe ali pa večje porcije sladoleda, ki jih navadno rade naročajo družine z najmlajšimi otroki.

Sladoledne posodice iz keramike

Sladoledne posodice iz keramike

Razmislite tudi o tem, da lepo dekorirane keramične skodelice za sladoled poslikate za vaš meni oziroma se založite z raznoraznimi dekoracijami, kot so dežnički, palmice ipd.

Stiroporne posodice za takeaway sladoled

Zelo pomembna je tud embalaža za takeaway sladoled. Namreč, velika večina ljudi rada sladoled odnese tudi domov – in za to vsekakor niso najboljša izbira papirnate skodelice za sladoled. Pogojno lahko sicer uporabite papirnate lončke, vendar, če lahko, jih opremite s posebnimi pokrovčki. Na ta način bo bilo prenašanje sladoleda lažje in bolj enostavno.

Prava sladoledna embalaža za domov je navadno izdelana iz stiroporja, ki nudi še dodatno zaščito pred zunanjo temperaturo. Da bi torej sladoledni desert do doma ali pisarne ostal čimbolj kompakten, je takšna embalaža pravzaprav nujna za popestritev vaše sladoledne ponudbe.

Če pa jo še nimate, jo čimprej izberite. Sladoled lahko na tak način prodajate tudi izven sezone ali pa ob zaprtjih, ki smo jih bili vajeni v času “lockdown-a”. Potrudite se za svoje stranke in le-te bodo to cenile in vam vračale.

Takeaway sladoledna embalaža

Takeaway sladoledna embalaža je odlična rešitev za vse, ki razmišljate o tej opciji.

Personalizacija ali ne?

Velikokrat se stranke sprašujejo, ali je bolje, če izdelajo personalizirano embalažo ali ne. Vsekakor je to dobra rešitev za branding in boljše ozaveščenje strank. S posebnim logotipom, barvo lončkov (ali pa npr. sladolednih žličk) se lahko dovolj razlikujete od vaše konkurence in pridobite več simpatizerjev.

Sladoledni tulci - pogled v zakulisje personalizacije.

Sladoledni tulci – pogled v zakulisje personalizacije.

Dandanes lahko personalizirate popolnoma vse – od papirnatih lončkov, tulcev in servet do keramičnih posodic in steklenih kozarčkov z vgraviranim logotipom. Vseeno pa presodite, kakšna personalizacija se vam splača. Cena za npr. tisk logotipa na lončke se bistveno razlikuje od vgraviranja na steklo ali ročne poslikave skledic.

Vendar, ne pozabite, da so stranke pri vas zaradi sladoleda! In to je bistveno, kajti če je embalaža še kako lepa, ne more skriti prehitro narejenega sladoleda, ki je blagega ali, da ne rečemo, slabega okusa. Popestritev s skrbno izbrano embalažo je vselej dobrodošla in z njo se lahko približate svojim gostom in jim ponudite nove razsežnosti prodaje sladoleda.

 

Viri

(1) Wikipedia